Projektet ”Run for the future”

 • Under oktober 2019 var två representanter,Stefan Larsson och Peter Wickström, från Ruff Sverige och besökte Katesh.
 • Syftet var att komma överens om start av äggproduktion i Katesh
 • Under hösten har en idrottsklubb bildats i Katesh,” Hanang runners for the future”
 • Klubben i Katesh är ideell och skall ansvara för skötsel och ekonomi av äggproduktionen
 • Ruffs representanter från Sverige träffade löpare, både manliga och kvinnliga,representanter från Katesh kommun och planerad blivande byggmästare av kycklingfarmen.
 • Representanter för ”Hanang runners for the future” redovisade stadgar,regler och planerad ekonomi för klubben inkl byggandet av kycklingfarmen och efter div justeringar var alla överens.
 • Efter förhandlingar överenskoms att starta projektet och även Katesh kommun kommer att bidraga med visst ekonomiskt stöd.
 • Planerad start av byggnation är i nov 2019 och första ägget hoppas vi kommer i maj juni 2020.
 • Försäljning av ägg skall bidraga till att ge ekonomiskt stöd till idrottande medlemmar i ”Hanang runners for the future”
 • I Sverige är också RUFF tänkt att bli registrerad som ideell klubb,ansökan är inlämnad i nov 2019 till skatteverket.
 • Sponsor till att projektet med äggproduktionen i Katesh blir verklighet är Börjessons bil i Alingsås

Efter löparnas hemkomst har följande hänt

 • De skador som Juma och Ginawe hade tog väldigt lång tid att läka då ingen hjälp fanns att få när de kom hem.
 • Churi blev bra i magen så småningom
 • Pascal fick flera inbjudningar från olika lopp,Korea,Berlin och Cardiff.Han fick ingen hjälp från förbundet eller tränare med visum och anmälningar så han deltog inte i något lopp. Han fick däremot hjälp av en privatperson, Zak Barie, som har tidigare varit en världslöpare att få åka till Brasilien dec 2018-jan 2019 och deltaga i tävlingar där.
  Hans bästa planering blev nr 5
 • De har under senaste året deltagit i sporadiska tävlingar med blandat resultat
 • Just nu,april 2019, är alla kuranta och i full träning igen
 • Under april månad 2019 var representanter från RUFF i Tanzania och en utredning har startat om möjligheter att starta ägg-och kycklingproduktion i Katesh
  Syftet är att ge arbete och möjligheter till en ekonomi för en ”RUFFklubb” att förbättra löparnas villkor och få bättre tränings-och tävlingsmöjligheter.
 • Kontakter med biståndsorganisationer har inte givit något resultat.
 • Fortsättning följer..

Vilken fantastisk upplevelse för alla RUFF-medlemmar, vänner och sponsorer!!

Alla löpare med tränare och koordinator kom efter många turer och stort besvär till Göteborg för Göteborgsvarvet den 19:e maj.

Spänningen var lite väl hög när tränare Shahanga och löparen Ginawe missade flyget från Kilimanjaro Airport i Tanzania, fast allt ordnade sig till slut.

Resultaten var fantastiska och överträffade alla i projektteamets förhoppningar. De ända som var missnöjda var löparna själva, fast är man proffs så vill man ju vinna och inget annat!

I världens största halvmaratontävling, där det är ca. 60 000 startande, fick RUFF-löparna följande placeringar:

Paschal Mombo16:e plats med tiden 1:06:26
Ginawe Gidahersa26:e plats med tiden1:08:56
Athuman Churikom trots magsmärtor och toalettbesök utmed banan på 135:e plats med tiden 1:18:50
Juma Hamisvar tyvärr skadad redan vid ankomsten till Göteborg och gjorde bara en symbolisk start.

Nämnas bör att RUFFs löpare startade i elitledet. Elitledet hade 47 internationella löpare inbjudna av Göteborgsvarvet, Paschal och Ginawe placerade sig bättre än merparten av dem.

Sedan våra vänner rest hem till Tanzania igen har vi i projektgruppen vilat upp oss och funderat var och en och tillsammans på hur projektet kommer att fortsätta. Många tankar finns det, fast inget är bestämt ännu. Ni lär märka när vi har ”landat” i våra ambitioner för fortsättningen.

RUFF-teamet framför ett stort tack till släkt och vänner som stöttat oss på resan och även skänkt en slant till våra löpare. Största tack till våra sponsorer som gjort detta fantastiska och kanske smått galna projekt möjligt:

Under en resa våren 2017 mötte resenären Stefan Larsson några långdistanslöpare i Katesh som är beläget vid berget Hanang, 250 km söder om Arusha i Tanzania.

Stefan insåg genast att dessa löpare hade stora mål med sin träning och sitt tävlande i löpning, men också vilka svårigheter en fattig löpare möter i ett land där den ekonomiska utvecklingen har satt fart, men där gemene man inte ser någon nämnvärd förändring i levnadsstandard.

På många sätt lever man som man gjort i flera hundra år i landet. I jämförelse med Sverige är levnadsstandarden och möjligheten till ett förvärvsarbete likt den situation Sverige hade under 30-talet. Men stora förändringar är på gång  och entreprenörsandan utvecklas på alla nivåer i landet.

Sponsorer: 

Senaste nytt från Katesh Tanzania